Harrie Drost geeft geloof een stem

File_015vrijdag 13 maart 2015 13:58

Veel burgers hebben gehoord van het Waterschap, maar weten zij ook daadwerkelijk welke taken en bevoegdheden het Waterschap heeft? Dit is een belangrijke vraag omdat het Waterschap wel degelijk een belangrijke taak heeft binnen onze gedecentraliseerde eenheidsstaat. Harrie Drost (Algemeen bestuurslid) zal kort toelichten waarom het Waterschap zo belangrijk is en waarom het zo belangrijk is uw stem te geven.

Op 18 maart 2015 zijn de verkiezingen voor de Waterschappen. Dit jaar zijn de verkiezingen gecombineerd met de verkiezingen van de Provinciale Staten. Iedere burger krijgt dus twee stempassen en kan tweemaal zijn stem uitbrengen. Het is dus zeker van belang om te gaan stemmen want u als kiezer heeft op deze manier veel invloed.

Waar heeft u als burger invloed op?

Ik zal niet ingaan op de verkiezingen van de Provinciale Staten, maar zal iets vertellen over het werk van het Waterschap. Het Waterschap voert veel taken uit in het gebied van onze gemeente of in de omgeving ervan, zodat wij veilig kunnen wonen en werken.

Waar kom ik het Waterschap tegen want ik merk er zo weinig van?

De meeste mensen kennen de auto’s van het Waterschap wel. Die witte auto’s met de grote blauwe letter W erop, maar waar die mensen dan werken is vaak niet bekend. In grote lijnen werkt het Waterschap op drie pijlers namelijk, veiligheid van de dijken, schoon water (rioolwaterzuivering) en het waterpeil in de sloten (droge voeten).

Wat kan ik daar als burger van zien?

In de winter mag er niet gewerkt worden aan de dijk i.v.m. de veiligheid. In de winter kunnen wij hoog water verwachten en dan wordt er niet aan de dijken gewerkt, maar straks in april gaat het werk aan de Rijndijk bij Opheusden en Kesteren van start. Als je dan op de fiets over de dijk richting Rhenen fietst kun je grote machines aan het werk zien die de dijk sterker moeten maken. Het Waterschap doet het werk niet zelf. Hier werken de bedrijven GMB en Van Oort samen aan de verbetering van de dijk van Opheusden tot aan Hagestein.

In Dodewaard langs de A15 staat een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Middels deze installatie wordt het rioolwater van Dodewaard en Opheusden gezuiverd en het schone afvalwater komt vervolgens in de sloot omdat het schoon genoeg is voor de natuur.

Droge voetenpolitiek

Daarnaast is het Waterschap op verschillende plaatsen in ons gebied bezig ervoor te zorgen dat wij droge voeten houden. In Opheusden was het vorig jaar juli goed mis toen er in korte tijd extreem veel regen viel. Nu zijn problemen op zo’n moment niet altijd te voorkomen, maar het Waterschap is met de gemeente druk bezig om de overlast te verminderen. Daarvoor moet er wel veel voorbereid worden, maar er gaat wel degelijk wat gebeuren. Daarom is uw stem zo belangrijk!

Labels

« Terug

Reacties op 'Harrie Drost geeft geloof een stem'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.