Algemene beschouwingen

Martin webvrijdag 01 november 2013 10:36

Algemene beschouwingen  bij de begroting 2014 en meerjarenraming 2015 – 2017

 

Voorzitter,
Allereerst dank aan een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan deze heldere begroting.
Vandaag, 31 oktober, is het hervormingsdag, een dag waarop in veel reformatrorische kerken wordt herdacht dat  Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel van Wittenberg heeft genageld.
Hoewel ik besef dat ieder vergelijking verder beslist mank gaat moest ik met name aan het woord hervorming denken bij de voorbereiding van deze algemene beschouwingen.

 Voorzitter, de verantwoordelijkheden die doormiddel van de zogenaamde transities  op de gemeenten afkomen, het terugleggen van verantwoordelijkheden van de overheid naar de burgers zullen voor zowel burgers als de overheid grote gevolgen hebben.  Een en ander eist een totale omslag in het denken van iedereen.

 Deze omslag vereist met name van de gemeente, die hiervan toch wel de regisseur genoemd kan worden, een uiterste inspanning.  Technisch gezien dienen de verschillende regelingen en verordeningen goed worden ontwikkeld,   zeker zo belangrijk is het traject van communicatie.

Om  het populair te zeggen, de neuzen moeten allemaal de zelfde kant op en ik denk dat daartoe nog heel wat hoofden zullen moeten worden bijgedraaid.

 Principieel is de ChristenUnie voor verantwoordelijkheid in eigen kring. Wij staan dan ook best achter het beginsel dat zorg voor, en omzien naar voor elkaar weer een belangrijke rol in onze samenleving gaat krijgen. De fractievoorzitter van de CU in de Tweede Kamer Arie Slob zei hierover, Het gaat niet om eigen verantwoordelijkheid, maar om onderlinge verantwoordelijkheid.

Tegelijkertijd beseffen wij ook de schaduwkanten en denken dat het niet eenvoudig is deze switch te maken. In deze maatschappij waarin al veel van ouders en gezinnen wordt gevraagd zal het niet altijd makkelijk zijn er nieuwe taken bij te krijgen. Wij willen dan ook waarschuwen voor al te grote verwachtingen wat dit betreft en erop aandringen dat er een goed vangnet voor de zwakkeren in de samenleving in stand wordt gehouden.

 De financiële  toekomst van de gemeente is zeer ongewis , de financiële bijdragen van het rijk blijven onduidelijk en eigenlijk is het maken van een goede begroting op deze manier niet mogelijk.

Duidelijk is wel dat de periode van kaasschaven  voorbij is. Na jaren van kleine en iets minder kleine aanpassingen is nu wel duidelijk dat daaraan een einde komt.

 Voorzitter.  Het college schrijft o.a. dat er fors is gesneden in de personele formatie en dat u  daarmee de grens wel hebt bereikt. Wij zijn het dan ook met het college eens dat het in de toekomst onvermijdelijk zal zijn een nieuwe kerntaken discussie t e houden.

De veranderingen in de personele formatie kan niet los worden gezien van de cultuurveranderingen in de organisatie. In het verleden heb ik al eens gewezen op de complexiteit van deze veranderingen. Vraag aan de portefeuillehouder.

Hoe gaat het hiermee, verloopt dit  proces naar verwachting en zijn er positieve resultaten te melden?

 Grote zorg is er ook over de risico’s  met name de grondexploitatie “Casterhoven”  ligt ons zwaar op maag. In dit kader willen wij nog eens wijzen op de mogelijkheid van de z.g. startersleningen. De regeling is gewijzigd en ik wil het college vragen nog eens opnieuw te kijken of hiervoor mogelijkheden zijn.  Mogelijk kan deze regeling helpen het bouwtempo in de gemeente en met name in Casterhoven te versnellen en daardoor een positief effect hebben op de exploitatie.

 Voorts hebben wij nog een vraag m.b.t. de winkelconcentraties. Wij constateren dat er zowel  in Kesteren als in Ochten  er geen beweging is te zien.

 Vraag:   A: In het N-B magazine hebben wij kunnen lezen dat de verhuizing van Aldi door kan gaan, maar daarmee is er nog geen winkelconcentratie tot stand gekomen zijn er nog eventuele verdere ontwikkelingen te melden?

                B:Zijn er in Kesteren ontwikkelaars geweest m.b.t. de daar geplande winkelconcentratie?   Met daaraan gekoppeld de vraag. Is het, het college bekend waarom er in Kesteren geen vooruit kan worden geboekt?

 (Twee jaar geleden heeft de raad de structuur voor de winkelconcentratie vastgesteld. Als nu zou blijken dat deze visie de ontwikkeling van de winkelconcentratie tegen houd is het misschien tijd om deze opnieuw te bezien)

 Evenals de winkelconcentraties zijn ook  de dorpshuisvoorzieningen van groot belang voor de leefbaarheid in de dorpen.  Het college geeft aan dat iedere kern een dorpshuis faciliteit moet hebben die voldoet aan de huidige behoefte. De CU is het hierin van harte eens met het college.

Vraag: Wat gaat het college doen om aan deze wens te voldoen en op welke termijn kunnen de resultaten hiervan verwachten?

Voorzitter,
Onze gemeente bevindt zich, evenals overigens veel gemeenten,   in een in financieel opzicht zorgelijke situatie, zoals gezegd de onduidelijkheid m.b.t. de rijksbijdragen, de transities en de bezuinigingen maken het noodzakelijk een voorzichtig financieel beleid te voeren.

Wij vinden dit terug in deze begroting en zullen die dan ook zonder verder moties of amendementen steunen.

 Tenslotte voorzitter,
Met deze begroting regeren wij over deze periode heen. Terugkijkend mogen wij constateren dat er ondanks de moeilijke tijden veel bereikt is en op de rol is gezet. In het bijzonder wil ook noemen  het gedegen financiële beleid, dit heeft haar vruchten zeker afgeworpen.

 Voorzitter,
Dit is de laatste begroting van deze raadsperiode, De ChristenUnie heeft afgelopen periode in biddend opzien naar de Here onze God haar werk mogen doen en wij hopen dat ook in de toekomst zo te mogen voortzetten.

Het college, de ambtelijke organisatie en alle collega’s in de raad wensen wij van harte Gods onmisbare zegen toe in zowel  het persoonlijke leven als in het werk voor onze gemeente.

Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.