Visie Sociaal beleid

dinsdag 17 april 2012 09:13

Tijdens de raadsvergadering d.d. 12 april is de Visie op lokaal sociaal beleid vastgesteld.

Er zijn grote veranderingen op komst. De basis voor de lokale visie vormen de grote transities die het rijk voor uitvoering bij de gemeente legt. De Wet Werken naar Vermogen; AWBZ/WMO en jeugdzorg. Het rijk geeft aan dat de gemeenten, omdat die dichter bij de burgers werken, deze wetten beter en goedkoper kunnen uitvoeren. Daarom worden de budgetten flink gekort en gaat het dus ook om een rijksbezuiniging over de rug van de gemeenten en dus ook direct voor de burgers. Hieronder kunt nu (een gedeelte) van mijn bijdrage aan het debat lezen.

Basis van deze visie is de transitie van 3 grote veranderingen in de wetgeving die vanuit De Haag op de gemeenten afkomen. De omschakeling van verzorgingsmaatschappij naar een maatschappij waarin meer wordt uitgegaan van eigen verantwoordelijkheid en samenwerking, waarin niet de overheid als eerste probleem oplosser wordt gezien vinden wij een goede ontwikkeling. Wij denken echter dat een zo'n grote omslag in denken en doen veel energie en tijd zal gaan kosten. Naast de positieve grondhouding achter deze ontwikkeling hebben wij nog de nodige bedenkingen. Wij zijn b.v. bang dat  de Wet Werken naar Vermogen zoals die nu gaat worden uitgevoerd veel zwakkeren in de samenleving zwaar zal treffen. Dat er maatregelen nodig zijn om in de toekomst de sociale voorzieningen in stand te houden snappen wij, maar wij hebben veel moeite met de botte bijl die nu wordt gehanteerd.

Ook hebben wij bedenkingen bij de financiële kant. Het zal mogelijk zo zijn dat de gemeenten, omdat zij dichter op de problematiek zitten, bezuinigingen kunnen behalen, maar het rijk  gebruikt de gemeenten nu wel erg gemakkelijk om bezuinigingen in te boeken,waarbij opgemerkt dat vanwege de open einde regelingen de risico's voor de gemeenten zullen toenemen.

 

16 -04-12  Martin van Veen

Labels

« Terug

Reacties op 'Visie Sociaal beleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.