Algemene Beschouwingen bij de kadernota 2013-2016

maandag 09 juli 2012 10:11

Hieronder vindt u de Algemene Beschouwingen van de ChristenUnie bij de kadernota discussie. Met deze Algemene Beschouwingen geven de partijen aan welke koers het college bij de begroting dient te varen.

 Algemeen
Als grondslag voor ons politieke handelen gaan wij uit van de Bijbelse begrippen; Het goed beheren van de  schepping en een schild zijn voor de zwakken. Ook als wij de lijnen uitzetten voor 2013 willen wij hier aan vasthouden.
Het komende jaar (de komende jaren) zullen staan in het teken van bezuinigingen en veranderingen. Bezuinigingen die worden opgelegd door het rijk, maar ook door het overhevelen van taken van de rijksoverheid naar de gemeenten verandert er veel.
Hierdoor zal in de toekomst nadrukkelijker moeten worden uitgegaan van zelfredzaamheid en eigen initiatieven van de burgers. Min of meer vanzelfsprekende rechten zullen worden vervangen door hulp waar nodig en waar in eigen (leef)omgeving geen oplossingen kunnen worden geboden.
In dit verband is samenwerking, regionaal en met de diverse maatschappelijke instellingen van groot belang.
Juist in deze situatie moeten wij extra opletten dat de zwakkeren in de samenleving niet de dupe van de  worden en dat de zorg voor natuur en milieu niet een sluitpost wordt.
Laten wij niet het voorbeeld van enkele landelijke partijen volgen die, om onze hoge levensstandaard te beschermen, de gevolgen van de crisis afwentelen op de allerarmsten in deze wereld.

 Naast alle genoemde veranderingen staat onze ambtelijke organisatie voor nieuwe uitdagingen.
Het nieuwe werken, de digitale ontwikkelingen en  de nieuwe omgeving in het gemeentehuis in Opheusden met daarbij de zogenaamde” flexplekken” vragen extra aandacht. Enerzijds vraagt dit extra inspanning, anderzijds zijn deze nieuwe ontwikkelingen toch ook een uitdaging en geven gelegenheid tot creativiteit. Wij wensen de medewerkers veel succes in hun nieuwe omgeving en met de veranderingen die ophanden zijn.

 Bestuur en burger. In het kader van de hierboven geschetste ontwikkelingen dient het beleid meer en meer gericht te zijn op participatie van de burgers. Het wijkmanagement is hiervoor een goed instrument. De wijktafels vervullen hierbij een belangrijke functie. Gezien de matige belangstelling bij de dorpsschouwen willen wij het college in overweging geven hier een andere invulling aan te geven.
De dienstverlening dient klantgericht en vraag gestuurd te zijn. Bij b.v. de vergunningverlening is er één aanspreekpunt en is het verloop van het proces is digitaal te volgen.
De gemeentelijke website dient goed te worden ingericht zodat het voor de burgers makkelijk is producten digitaal af te nemen.

 Openbare ruimte: De actualisatie van het groenbeheerplan zal worden behandeld in de raad van 13 september a.s. Naar aanleiding hiervan het volgende.
Ons bereiken verschillende reacties van burgers op de verhoging van de pachtprijzen van het zogenaamde snippergroen zoals onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld in de grondprijzenbrief.
Vele burgers overwegen de pacht te beëindigen en de grond terug te geven aan de gemeente.
Veelal is het voor de gemeente voordelig stukjes grond te verpachten omdat daarmee het onderhoud door de pachter wordt verzorgd. Als meerdere pachters de grond terug geven geeft dat a: minder inkomsten en b: meer onderhoudskosten. Per saldo zou het zo kunnen zijn dat de verhoogde prijs niet alleen nadelig is voor de burgers maar ook kan leiden tot financieel nadeel voor de gemeente. Wij willen dit verder onderzocht hebben en zullen daartoe een motie indienen.

 Zorg Werk en Inkomen. Meerdere overheidstaken worden van het rijk overgedragen naar de gemeente.
Deze z.g. transities (voorlopig AWBZ en Jeugdzorg) dienen uiterst zorgvuldig te verlopen. In samenhang met de WMO dienen mensen verzekerd te zijn van goede zorg. Ook van mensen zelf mag een en ander gevraagd worden. Speerpunt dient dan ook te zijn het bevorderen van gemeenschapszin en vrijwilligerswerk waarbij met name mantelzorgers op een goede manier worden ondersteund. Wij willen goede toegankelijke zorg (één loket functie) en die makkelijk te bereiken is via telefoon, internet.
Voor het verkrijgen van inkomen is werk het uitgangspunt. Werk gaat boven uitkering. Mensen met een arbeidshandicap worden goed begeleid en waar mogelijk aan regulier werk geholpen. De gemeente neemt waar mogelijk ook mensen uit deze doelgroep aan

 Economie: In samenhang met bovenstaande dient de gemeente bedrijvigheid, en daarmee werkgelegenheid te stimuleren. Wij denken dat de komst van de firma de Beijer en de ontwikkeling van Bonegraaf west in Dodewaard een positief effect zullen hebben. Ook bescheiden uitbreiding van de kleine industrieterreinen bij de verschillende kernen zal bijdrage aan een gezond economisch klimaat.
Voor de leefbaarheid in de kernen is een goed winkelbestand belangrijk. De gemeente bevordert hiertoe initiatieven van ondernemers.

De ontwikkeling van de winkelconcentratie Ochten lijkt en schier eindeloos proces. Wij vernemen graag van het college wanneer heir duidelijkheid over komt

 Welzijn en cultuur

Diverse verenigingen zijn financieel (mede) afhankelijk van de inkomsten van het ophalen van oud papier.Wij willen het college vragen ervoor te zorgen dat deze bron van inkomsten voor de verenigingen in de toekomst gegarandeerd blijft.
Voor de samenhang in de samenleving en de ontwikkeling van het verenigingsleven is een goede dorpshuisvoorziening noodzakelijk. Wanneer kunnen wij goede uitvoeringsplannen verwachten?
Ook de aanwezigheid van een basisschool in een kern is belangrijk voor de leefbaarheid. Uitgangspunt dient te zijn; in iedere kern een basisschool in stand houden

 Duurzaamheid. In navolging van de plaatsing van zonnepanelen op de nieuwbouw van het gemeente huis in Opheusden willen wij uitbreiding van het gebruik van zonnepanelen. Wij zullen het college door middel van een motie vragen te onderzoeken of uitbreiding mogelijk is op daken van andere door de gemeente beheerde gebouwen. Ook zien wij veel mogelijkheden op daken van b.v. fabrieken, het college moet wat ons betreft het bedrijfsleven meer stimuleren.

 Bouwen. Hoewel de woningmarkt op dit moment op slot zit moet de gemeente toch doorgaan met het bouwen van woningen voor de speciale doelgroepen als starters en senioren.
Bij het tegengaan  van permanente bewoning dient er voor schrijnende gevallen naar een goede oplossing worden gezocht.

 Mobiliteit: Voor de aanpak van de problemen bij de Rijnbrug kiest De ChristenUnie alleen voor een tidal flow (’s morgens twee banen de Betuwe uit en ’s avonds twee banen de Betuwe in) Wij zullen doormiddel van een motie het college oproepen alleen aan deze oplossing mee te werken.

 Financiën. De financiële situatie van de gemeente is nog verre van rooskleurig. De jaarrekeningen sluiten weliswaar positief maar de risico’s zijn nog veel te groot. Daarom vinden wij dat eventuele meevallers en positieve resultaten niet moeten worden opgemaakt, maar moeten worden toegevoegd aan de algemene reserve teneinde het risicoprofiel te verbeteren. In de kadernota staan nogal wat pm-posten, de gevolgen van de transities (AWBZ en Jeugdzorg) zijn nog onvoldoende in beeld. Een reden te meer om een uiterst terughoudend beleid te voeren.
Wij verwachten van het college een sluitende begroting en meerjarenraming met een redelijk overschot zodat mogelijke tegenvallers binnen de begroting vallen.

 Wij wensen het college, de ambtelijke organisatie en de collega-raadsleden Gods zegen toe.

 

Juni 2012

Fractie ChristenUnie

Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwingen bij de kadernota 2013-2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.